Z gorskim kolesom po skritih potkah južnih francoskih Alp

Regionalni park Queyras velja za divji vzhod francoskih Alp. Tam ni turistične gneče, ni stolpnic in betonskih konglomeratov. Le nekaj ozkih cest, male vasice in neokrnjena narava. Šest dni se bomo zbujali v sveža gorska jutra in se podajali v čudovito naravo, na super kolesarske ture z lepimi in dolgimi spusti po enoslednicah. Vsegorsko kolesarjenje za sladokusce! Prvi MTB trip v Queyras smo izpeljali že leta 2017…

Termin: 2. – 9. september
7 noči, 6 dni na kolesu

Trail, All-Mountain kolesarjenje
Naravne enoslednice

Vključen prevoz iz Ljubljane
Tudi vsi lokalni transferji/shuttli

Vzponi od 250 d0 1.000 vm na dan,
ostalo dodamo s kombiji.

Tehnična zahtevnost tur: S2,
le mestoma (neobvezno) S3.

Primerno tudi za e-MTB, a ture so
zasnovane za klasična kolesa.

Regionalni park Queyras velja za divji vzhod francoskih južnih Alp, tik ob meji z Italijo. Od večine pozabljena dolina reke Guil je zarezana v alpski greben, ki se polagoma spušča proti Azurni obali. V glavno dolino se z ene in druge strani zaletavajo rečni pritoki, grape in manjše doline, kjer se skrivajo slikovite male vasice in mini zaselki, na severozahodnem vogalu pa vse skupaj straži daleč najvišji vrh te gorske skupine, mogočna trikotna figura gore Viso (3,841 m). Slednja v bistvu stoji že v Italiji.

Reka Guil je skozi zgodovino poskrbela za edini kolikor toliko udoben dostop v dolino, z juga, kjer je ustvarila čudovit kanjon. Poleti v Queyras lahko pridemo še preko dveh visokih prelazov, l’izoard in Agnel. Oba sta priljubljena med cestnimi kolesarji, prvi je tudi pogost cilj zelo zahtevne etape Tour De France. Pozimi je dostop z juga edina opcija.

Nepozabne ture z izjemnimi razgledi. (Foto: Tomaž Košir)

V teh krajih (še) ni turističnega kaosa, življenje v osmih malih avtentičnih krajih ter okoliških zaselkih teče počasi, hribi pa so neokrnjeni in pristni. Gre za kar visoke hribe v primerjavi z našimi in relativno nizke in krotke za francoske razmere. Veliko je travnatih pobočij, kamniti so pogosto le vršni grebeni. V spodnjih delih poti velikokrat potekajo po macesnovih gozdovih, tla pa so pokrita z iglicami. Trejli so naravni, dolgi in večinoma tekoči. Vzponi so le včasih strmi, v glavnem pa idealni, po makadamih, kolovozih in stezah. V glavnem bomo kolesarili nad 1.500 metri nad morjem. Območje Queyras je znano tudi po izjemno ugodni vremenski statistiki. Yaaay! 🙂

Prevoz iz Ljubljane in nazaj ter vsi lokalni transferji so vključeni v ceno. Potovali bomo s kombiji in pokrito prikolico za kolesa.

Bivali bomo v mali sončni vasici na nadmorski višini 1.500 m. En teden bodo naš dom prijetni apartmaji z balkoni oz. terasami. Razporedili se bomo po trosobnih stanovanjih z dvema spalnicama in dnevno jedilnim delom, po 3 osebe na apartma. V vsakem apartmaju je opremljena kuhinja s kuhalno površino, mikrovalovno pečico in pomivalcem posode. Kopalnica in stranišče sta ločena. Zunaj je tudi manjši bazen z razgledom na okoliške gore.

Za prehrano poskrbi vsak udeleženec sam, oz. v dogovoru z drugimi udeleženci. Vsak apartma ima na voljo opremljeno kuhinjo, vključno s strojem za pomivanje posode in mikrovalovno pečico, na območju pa je tudi nekaj gostiln oz. restavracij. Ker bomo bivali v hribih, opcij seveda ni na pretek… Najbližja manjša trgovina z živili je oddaljena 5 minut peš. Večja je dosegljiva s prevozom v ca. 10 minutah. Na poti od doma se bomo lahko ustavili tudi v večjem supermarketu  kako uro pred ciljem in se založili vsaj za nekaj dni…

Potrebuješ več informacij? Pokliči 041 380 750 ali piši na tomaz@outdoorstation.si

V soboto prispemo na lokacijo pozno popoldan ali zvečer, se namestimo in spočijemo od vožnje. Od nedelje do petka se bomo lotevali različnih celodnevnih MTB tur, ki jih bomo lahko nekoliko prilagajali skupini in željam.

Dnevne doze vzponov in spustov bodo različne. Kakšen dan bomo imeli vzpona le 250 višinskih metrov, spusta pa nekajkrat več, kakšen dan pa bomo v hrib na lasten pogon zlezli do 1.000 metrov v višino in se vsaj toliko tudi spustili. Po potrebi se bomo tudi razdelili v dve skupini z različno zahtevnimi cilji. V sredo bo tura predvidoma nekoliko krajša, da se nekoliko spočijemo. Štartali bomo največkrat med 8. in 9. uro zjutraj in se na hribu zadržali 5 do 7 ur.

Nekatere ture bomo začeli in končali pri nastanitvi, nekatere pa začeli ali/in končali drugje. Ob tem mi poskrbimo za vse prevoze in logistične rešitve, udeleženci pa se lahko sprostite in uživate v kolesarjenju, naravi in druženju.

Potrebuješ več informacij? Pokliči 041 380 750 ali piši na tomaz@outdoorstation.si

Če svoje kolo že občasno častiš s kakim lepim spustom po enoslednicah, zmoreš tudi kak malo bolj koreninast ali kamnit odsek, oz. ti ni pod častjo kakega tudi prepešačiti, boš na tej avanturi užival/-a in se lahko tudi veliko naučil/-a. Izkušnje z all-mountain kolesarjenjem niso nujne, so pa naše ture idealne za njihovo nabiranje. Pomembno je le, da ti tehnična zahtevnost do S2 ne predstavlja težav. Izbiro ciljev bomo prilagajali udeležencem in razmeram, po potrebi pa se bomo ločili v dve skupini in kakšen dan opravili dve različno težki turi.

Razgledov seveda ne manjka, zato tudi vzponi niso nikoli pretežki 😉 (Foto: Tomaž Košir)

Potrebuješ več informacij? Pokliči 041 380 750 ali piši na tomaz@outdoorstation.si

Osnovna oprema je polno vzmeteno gorsko kolo z grobo profiliranimi plašči (All Mountain, Enduro, Trail, robustnejši XC), lahko tudi spredaj vzmeteno trail/enduro kolo. Poleg tega bodo obvezni še ščitniki za kolena (in priporočljivo za komolce), gorsko kolesarska čelada, nahrbtnik z vsaj 15 litri prostornine… Seznam vse potrebne in priporočljive opreme pošljemo udeležencem po prijavi. Če komu kaj manjka, z veseljem pomagamo najti rešitev.

Potrebuješ več informacij? Pokliči 041 380 750 ali piši na tomaz@outdoorstation.si

Zanesljivo. Varno. Nepozabno.

Outdoor športi so naša strast, zato poslanstvo, da našim gostom pripravimo nepozabno izkušnjo, jemljemo resno in osebno. Namesto tebe se bomo ukvarjali z načrtovanjem tur, nastanitve in prevoza ter poskrbeli, da boš svoj dopust izkoristil 100%.

Nikoli ne vodimo le s pomočjo GPS sledi! Tako početje bi bilo neodgovorno, za prave MTB vodnike pa tudi nedopustno. Vsako turo smo osebno preverili in jo poznamo iz lastnih izkušenj, prav tako poznamo mogoče variacije, kombinacije, obvoze in bližnjice, kar je bistveno, če gre kaj narobe oz. je potrebno turo prilagajati.

Na naših potovanjih tudi nikoli ne manjka druženja in novih poznanstev. Poleg tega so naši programi idealni za sprotno nabiranje in utrjevanje znanja na vseh nivojih.

Naši vodniki so izkušeni, svoje vodniško znanje redno posodabljajo, veliko vodijo v tujini in lokacije odlično poznajo, sodelujejo z lokalnimi kolegi in imajo seveda  veljavne licence kolesarskih vodnikov po UCI standardih.

Vsa mesta so zasedena!

Potrebuješ več informacij? Pokliči 041 380 750 ali piši na tomaz@outdoorstation.si

Rezerviraj svoje mesto

Plačilo ob oddaji rezervacije še ni potrebno. Rezervirana mesta je nato potrebno potrditi s plačilom 30% akontacije ali celotnega zneska v roku 2. delovnih dni. Navodila za plačilo z bančnim nakazilom pošljemo po prejemu prijave.

Največ udeležencev: 14
Vsa mesta so zasedena
.

 


Potrebuješ več informacij? Pokliči 041 380 750 ali piši na tomaz@outdoorstation.si