fbpx

MTB singlce gorske skupine Queyras, Francija, junij 2017

10. 07. 2017
Kako smo se imeli

S kolesi po naravnih trailih divjega vzhoda francoskih Alp

Gore so vedno odlično pribežališče pred poletnim pregrevanjem. Višje greš, bolje je. Tako glede neznosne vročine, kot turistične gneče. S predpostavko da ne rineš na Triglav sredi avgusta. S tem v mislih smo konec junija letos, sredi vročinskega vala, spakirali kolesarsko opremo in se odpravili v Francijo. Visoko v hribe, iskat dobro skrite singlce gorske skupine Queyras.

Jugovzhod francoskih Alp, na meji z Italijo, je pravzaprav malce pozabljeno območje, ki se ga je zasluženo prijel naziv divjega vzhoda. Razglasili so ga za regionalni park, ki si ime deli z gorsko skupino – Queyras. Enkrat na leto se znajde v soju medijskih luči, ko se vanj zaleti francoski kolesarski Tour in eno od etap konča na zloglasnem prelazu L’Izoard (2.361m). Ta predstavlja enega od treh možnih dostopov v dolino Guily, ki je nekakšna hrbtenica parka in njegova glavna prometna žila. No, bolje kapilara …

Queyrasi so pravzaprav skriti biser za outdoor športe. Turno in freeride smučanje, divje vode in gorsko kolesarjenje so tisto zaradi česar tja pride največ aktivnih turistov. Neokrnjena narava vse skupaj potencira. V dolini in na pobočjih okoli nje ni bleščečih hotelov, kilometrov in kilometrov žičnic, speglanih cest na vsako sedlo, trgovskih centrov. Tam so le male vasice, stare kmetije, kakšna avtentična gostilna in nekaj žičniških naprav, ki z izjemo dveh ali treh, sodijo v rang malo večje Soriške planine. Domačini se za to nerazvitost turistom radi opravičuejo, a večina je tja prišla ravno zato. Tudi mi.

Celo reportažo, ki se konča s: “Še pridemo,” preberi tukaj (klik).

..
..
..
..

Išči po ponudbi

Najdi svojo naslednjo avanTURO

Tehnična zahtevnost


Te oznake predstavljajo razpon tehnične zahtevnosti kolesarskih tur v programu. Prva (b) predstavlja nivo, ki ga je potrebno obvladati, da na turah uživaš in brez težav prepelješ večino trase. Druga (c) predstavlja zgornjo mejo težavnosti, ki se jih bomo lotili, a ne bodo obvezne = odlična priložnost za napredovanje pod strokovnim vodstvom.

Tura delno ali v celoti poteka po utrjenih in neizpostavljenih enoslednicah ali progah, z manj izrazitimi ovirami, kot so nizke korenine in manjše skale, oz. z zelo kratkimi tehnično bolj zahtevnimi in neobveznimi deli. Naklonina spustov v povprečju ne presega 5%. Primerno za spoznavanje s kolesarjenjem po enoslednicah ali zgrajenih MTB progah.
IMBA lestvica: zelen krog.

Pri spustih po enoslednicah in progah naklonina občasno preseže 15%. Redno se srečujemo z manjšimi in srednje izrazitimi ovirami, kot so bolj izpostavjene korenine in skale, takšni odseki pa so lahko tudi daljši. Tereni so lahko tudi nekoliko nepredvidljivi in neutrjeni, ali pa visijo na stran (off camber). Stopnice (dropi) so majhne, večje ovire pa imajo opcijo obvoza.
IMBA lestvica: moder kvadrat.

To je svet zahtevnejših enoslednic in kolesarskih prog. Pogosti so odseki z naklonino preko 15%, ki so lahko tudi izpostavljeni. Izrazitejše naravne ali umetne ovire in objekti ter nepredvidljivost terena so že nujna popestritev. Najzahtevnejši odseki so lahko relativno dolgi in "ne dajo dihati".
IMBA lestvica: enojni črni karo.

Trejli na katerih nas opozorilo "no fall zone" ne preseneti. Značilni so nepredvidljivi tereni in strmine preko 20%, skoki in zelo izrazite ovire brez možnosti obvoza. Le za eksperte z bogatimi izkušnjami!
IMBA lestvica: dvojni črni karo.

Prijave in zasedenost termina


Prijave za ta termin še niso odprte.

Zbiramo prijave za ta termin.

Prijave gredo h koncu, ali pa že zmanjkuje razpoložljivih mest.

Vsa razpoložljiva mesta so že zasedena. Pokliči nas za več informacij oz. za vpis na čakalno listo (za primer, da se kakšno mesto sprosti).