fbpx

MTB singlce gorske skupine Queyras, Francija, junij 2017

10. 07. 2017
Kako smo se imeli

S kolesi po naravnih trailih divjega vzhoda francoskih Alp

Gore so vedno odlično pribežališče pred poletnim pregrevanjem. Višje greš, bolje je. Tako glede neznosne vročine, kot turistične gneče. S predpostavko da ne rineš na Triglav sredi avgusta. S tem v mislih smo konec junija letos, sredi vročinskega vala, spakirali kolesarsko opremo in se odpravili v Francijo. Visoko v hribe, iskat dobro skrite singlce gorske skupine Queyras.

Jugovzhod francoskih Alp, na meji z Italijo, je pravzaprav malce pozabljeno območje, ki se ga je zasluženo prijel naziv divjega vzhoda. Razglasili so ga za regionalni park, ki si ime deli z gorsko skupino – Queyras. Enkrat na leto se znajde v soju medijskih luči, ko se vanj zaleti francoski kolesarski Tour in eno od etap konča na zloglasnem prelazu L’Izoard (2.361m). Ta predstavlja enega od treh možnih dostopov v dolino Guily, ki je nekakšna hrbtenica parka in njegova glavna prometna žila. No, bolje kapilara …

Queyrasi so pravzaprav skriti biser za outdoor športe. Turno in freeride smučanje, divje vode in gorsko kolesarjenje so tisto zaradi česar tja pride največ aktivnih turistov. Neokrnjena narava vse skupaj potencira. V dolini in na pobočjih okoli nje ni bleščečih hotelov, kilometrov in kilometrov žičnic, speglanih cest na vsako sedlo, trgovskih centrov. Tam so le male vasice, stare kmetije, kakšna avtentična gostilna in nekaj žičniških naprav, ki z izjemo dveh ali treh, sodijo v rang malo večje Soriške planine. Domačini se za to nerazvitost turistom radi opravičuejo, a večina je tja prišla ravno zato. Tudi mi.

Celo reportažo, ki se konča s: “Še pridemo,” preberi tukaj (klik).

..
..
..
..

Učenje in utrjevanje znanja


Potovanja in izleti s tem znakom vključujejo program pridobivanja in utrjevanja gorsko kolesarskega znanja pod strokovnim vodstvom. Ne gre za klasične kolesarske delavnice ali tečaje, temveč za prave vodene kolesarske ture, na katerih pa se izvajajo tudi elementi kolesarske šole (na tehničnem nivoju, ki ga označuje sosednji znak - glej spodaj). Idealno tako za tiste, ki iščejo prvi strokovno voden napredek na označenem nivoju, kot za tiste, ki so že obiskali kakšno kolesarsko delavnico/šolo/tečaj in bi sedaj pridobljeno znanje radi varno utrdili še v realnosti, na terenu.

Potovanja in izleti s tem znakom vključujejo izbrane vodene gorsko kolesarske ture, brez elementov kolesarske šole. Naši vodniki na terenu vedno svetujejo in prenašajo znanje, če je to potrebno, a ta skupina se ne ustavlja za vadbo tehničnih prvin, ampak ima željo predvsem tekoče kolesariti, brez nepotrebnega čakanja. Idealno za tiste, ki so označeni tehnični zahtevnosti (glej spodaj) že dorasli, oz. jim do tega ne manjka veliko. Kadar sta oznaki težavnosti dve, slednje velja za prvo, druga pa je opcijska.

Tehnična zahtevnost


Kadar sta znaka dva, prvi predstavlja osnovno tehnično zahtevnost kolesarjenja, drugi pa maksimalno tehnično zahtevnost kolesarjenja, ki se je bomo lahko lotili, če bo skupina (ali del skupine) tako želela in zmogla.

Tura delno ali v celoti poteka po utrjenih in neizpostavljenih enoslednicah ali MTB progah, z manj izrazitimi ovirami, kot so nizke korenine in manjše skale, oz. z zelo kratkimi tehnično bolj zahtevnimi in neobveznimi deli. Primerno za spoznavanje s kolesarjenjem po enoslednicah ali zgrajenih MTB progah.

Pri spustih se redno srečujemo z manjšimi in srednje izrazitimi ovirami, kot so bolj izpostavjene korenine in skale, takšni odseki pa so lahko tudi daljši. Tereni so lahko tudi nekoliko nepredvidljivi in neutrjeni, ali pa visijo na stran (off camber). Stopnice (dropi) so majhne, večje ovire pa imajo opcijo obvoza.

To je svet zahtevnejših enoslednic in kolesarskih prog. Nekateri odseki so lahko tudi izpostavljeni. Izrazitejše naravne ali umetne ovire in objekti ter nepredvidljivost terena so že nujna popestritev. Najzahtevnejši odseki so lahko relativno dolgi in "ne dajo dihati".

Trejli na katerih nas opozorilo "no fall zone" ne preseneti. Značilni so nepredvidljivi tereni in strmine preko 20%, skoki in zelo izrazite ovire brez možnosti obvoza. Le za eksperte z bogatimi izkušnjami!

Fizična zahtevnost


Ture, ki ne zahtevajo posebne fizične pripravljenosti. Dovolj je, da se občasno rekreiramo in imamo voljo, da se za užitek tudi malo potrudimo. Tempo, predvsem pri vzpenjanju, se prilagaja pripravljenosti vseh v skupini, počitki pa so po potrebi lahko tudi relativno pogosti.

Z zmernim tempom in rednimi počitki lahko kolesarimo tudi več kot 5 ur, po vseh terenih, gor in dol. Se sicer redno rekreiramo. Kadar na kolesu sedimo nekaj dni zaporedoma, lahko naredimo vsaj 600 višinskih metrov na dan, pri enodnevnih ali dvodnevnih izletih pa jih v hrib z lahkoto odkolesarimo tudi več kot 1.000 na dan.

Fizično precej zahtevne ture. Kolesarimo lahko tudi več kot 7 ur na dan, višinskih metrov pa z lahkoto naberemo preko 1.200, tudi če kolesarimo več dni zaporedoma.

Prijave in zasedenost termina


Prijave za ta termin še niso odprte.

Zbiramo prijave za ta termin.

Prijave gredo h koncu, ali pa že zmanjkuje razpoložljivih mest.

Vsa razpoložljiva mesta so že zasedena. Pokliči nas za več informacij oz. za vpis na čakalno listo (za primer, da se kakšno mesto sprosti).