fbpx

MTB singlce gorske skupine Queyras, Francija, junij 2017

10. 07. 2017
Kako smo se imeli

S kolesi po naravnih trailih divjega vzhoda francoskih Alp

Gore so vedno odlično pribežališče pred poletnim pregrevanjem. Višje greš, bolje je. Tako glede neznosne vročine, kot turistične gneče. S predpostavko da ne rineš na Triglav sredi avgusta. S tem v mislih smo konec junija letos, sredi vročinskega vala, spakirali kolesarsko opremo in se odpravili v Francijo. Visoko v hribe, iskat dobro skrite singlce gorske skupine Queyras.

Jugovzhod francoskih Alp, na meji z Italijo, je pravzaprav malce pozabljeno območje, ki se ga je zasluženo prijel naziv divjega vzhoda. Razglasili so ga za regionalni park, ki si ime deli z gorsko skupino – Queyras. Enkrat na leto se znajde v soju medijskih luči, ko se vanj zaleti francoski kolesarski Tour in eno od etap konča na zloglasnem prelazu L’Izoard (2.361m). Ta predstavlja enega od treh možnih dostopov v dolino Guily, ki je nekakšna hrbtenica parka in njegova glavna prometna žila. No, bolje kapilara …

Queyrasi so pravzaprav skriti biser za outdoor športe. Turno in freeride smučanje, divje vode in gorsko kolesarjenje so tisto zaradi česar tja pride največ aktivnih turistov. Neokrnjena narava vse skupaj potencira. V dolini in na pobočjih okoli nje ni bleščečih hotelov, kilometrov in kilometrov žičnic, speglanih cest na vsako sedlo, trgovskih centrov. Tam so le male vasice, stare kmetije, kakšna avtentična gostilna in nekaj žičniških naprav, ki z izjemo dveh ali treh, sodijo v rang malo večje Soriške planine. Domačini se za to nerazvitost turistom radi opravičuejo, a večina je tja prišla ravno zato. Tudi mi.

Celo reportažo, ki se konča s: “Še pridemo,” preberi tukaj (klik).

..
..
..
..

Išči po ponudbi

Najdi svojo naslednjo avanTURO